28 Říj 2009

Mnichov/Espoo, 29.října 2009 – Společnosti Nemetschek AG a finská Tekla Corporation chtějí optimalizovat výměnu dat mezi svými softwarovými produkty a sladit tak nabídku produktů pro jednotlivé skupiny zákazníků.

Mnichovská společnost Nemetschek AG (ISIN 0006452907) a finská Tekla Corporation (ISIN FI0009008833 podepsaly „Mutual Agreement on Cooperation“, čímž vymezily rámec pro budoucí kooperační projekty. Společnost Nemetschek je největší Evropský dodavatel software pro architekty, stavební inženýry a stavební průmysl. Software společnosti Nemetschek je zaměřen na kompletní proces realizace staveb od vytvoření studie po správu budov. Tekla je přední mezinárodní prodejce 3D-software pro inženýrské stavby a infrastrukturu. Software společnosti Tekla se specializuje na Building Information Modeling v oblasti ocelových a masivních betonových konstrukcí a uplatnění nalézá od návrhu až po přípravu výroby těchto konstrukcí. Oba partneři chtějí společně zlepšovat interoperabilitu a komunikaci mezi svými specializovanými softwarovými aplikacemi.

V oblasti produktové strategie je společným cílem zlepšování výměny dat mezi softwarovými programy se zaměřením na konkrétní pracovní procesy uživatelů. Využívány by měly být především neutrální, tzv. „otevřené“ formáty pro výměnu dat, jako je např. formát IFC. Oba partneři si chtějí vyměnit své zkušenosti s těmito formáty a dále je společně vyvíjet a podpořit tak vývoj BIM (Building Information Modeling) jako standardního procesu ve stavebním průmyslu. Kromě toho chtějí oba partneři intenzivně spolupracovat také v oblasti marketingu a zkombinovat nabídku produktů pro víceoborové projekční a inženýrské kanceláře.

Nemetschek a Tekla se shodují v tom, že tímto způsobem chtějí spolupracovat i s třetími stranami, ať už z oblasti software pro infrastrukturu nebo technická zařízení budov. „Společně a s pomocí dalších partnerů chceme celosvětově nabízet best-in-class řešení pro trh AEC“, zdůrazňuje Ernst Homolka, výkonný ředitel společnosti Nemetschek. „Přínos společnosti Tekla bude ve zjednodušení práce ve stavebním průmyslu na principu Building Information Modeling. To znamená, že spolu budou moci komunikovat informační systémy z nejrůznějších oborů. Data bude možné nejen přenášet, ale také dále zpracovávat. Tímto způsobem si naši zákazníci budou moci s ohledem na momentální podmínky vybrat vždy ten nejlepší produkt“, uvádí Ari Kohonen, výkonný ředitel Tekla Corporation. V září 2009 uzavřely Graphisoft, dceřiná společnost společnosti Nemetschek, a Tekla dohodu o spolupráci, která se také týká výměny dat a přímé komunikace softwarových řešení ArchiCAD a Tekla Structures. Tekla a dceřiná společnost Nemetschek Scia dále plánují optimalizovat výměnu stavebních modelů mezi programem Tekla Structures a statickým software Scia Engineer.