22 Dub 2009

Mnichov, 23. duben 2009 – Nemetschek Allplan představuje Allplan 2009, přední AEC platformu (Architecture Engineering Construction) pro 3D modelování budov s výpočtem výměr a nákladů. Aktuální verze obsahuje nové nástroje pro navrhování sanací a přestaveb a pro ekologické a udržitelné stavební projekty. Vedle uživatelského komfortu se Allplan 2009 zaměřuje také na mezioborovou spolupráci: vzájemně propojená skupina produktů umožňuje uživatelům práci na jednom virtuálním modelu budovy, ať už jde o architektonické návrhy, navrhování konstrukcí a domovních instalací nebo plánování nákladů. Výkonná rozhraní zabezpečují efektivní komunikaci a schvalovací procesy.

“Projektování a stavební projekty jsou dnes velice komplexní. Žádané jsou právě komplexní projektové metody, které propojí architekty, inženýry, projektanty, zadavatele výběrových řízení, rozpočtáře a investory. Allplan 2009 je mezioborové řešení, které umožňuje mezioborovou práci všech zúčastněných na základě jednotné databáze. Spolupráce je při modelování budovy výrazně ekonomičtější”, říká Peter Mehlstäubler, jednatel společnosti Nemetschek Allplan GmbH.

Optimalizované pracovní postupy při projektování rekonstrukcí

Podle analýzy roku 2008, vypracované německou společností pro výzkum trhu BauInfoConsult: Pro 66 procent dotazovaných architektů je rekonstrukce, renovace a modernizace původních staveb v praxi prioritou. Nemetschek Allplan tento trend rozpoznal a v produktu Allplan 2009 vytvořil nové funkce pro projektování přestaveb a sanací. Nová verze umožňuje efektivně vytvářet projekty původních staveb, přestaveb nebo revizí, rychle vypočítávat výměry a množství a přesně plánovat náklady. Základem jsou speciální CAD knihovny s předdefinovanými stavebními prvky, které se ovládají jednoduše pomocí grafických asistentů. Snižují organizační náklady a zajišťují jednotné firemní standardy. Uživatelé profitují z rychlého zapracování do programu a vysoké produktivity při projektování přestaveb a sanací.

Nové nástroje pro energetické poradenství a dřevěné stavby

Allplan 2009 dále obsahuje nové nástroje pro energetické poradenství, zaměřené na úsporu energie a udržitelnost. Na počátku je energetický indikátor pro názornou rychlou analýzu sanačních opatření. Pomocí modulu Allplan Energetické osvědčení odvodí projektanti energetické ukazatele přímo z modelu budovy a vystaví energetická osvědčení. Vlastníci a uživatelé nemovitostí tak mohou srovnat primární spotřebu energií s jinými objekty. Právní úprava a nařízení jednotlivých zemí jsou zde zohledněny. Tato paleta nástrojů je doplněna o modul Allplan simulace budov pro dynamické výpočty zátěže u topení a chlazení a nástroje pro pokládání fotovoltaiky a solárně-termických zařízení. Tyto nové funkce v Allplan podporují inženýry v oblasti energetického poradenství a zajišťují optimální projekt.

Vzhledem k rostoucí poptávce po budovách ze dřeva nabízí nová verze speciální funkce pro stěny v dřevěných rámových konstrukcích. Jako doplněk vyvinula spol. Nemetschek Allplan společně se spol. Weto AG kompletní řešení pro dřevěné stavby, které podle požadavků obsahuje také plánování výroby a strojového CNC řízení. Pro architekty a projektanty to znamená využití předností masivních a dřevěných konstrukcí v jednom programu. Díky přímému předání projekčních dat dřevozpracujícím strojům výrazně ušetříte.

Integrované projektování napříč specializacemi

Nemetschek Allplan podporuje ve své nové verzi také spolupráci mezi architekty, inženýry a techniky budov. Základem je virtuální model budovy, z něhož uživatelé bez ztrát informací odvodí údaje pro návrhy nosných konstrukcí, plánování nákladů a domovní instalace. Efektivní komunikace umožní včasné rozpoznání konfliktů, což zabraňuje překračování termínů a nákladů. Software je základnou, pomocí které si všichni zúčastnění mohou předávat rozsáhlá data inteligentního modelu stavby a projektovou dokumentaci. Hladkou výměnu dat podporuje přes čtyřicet datových formátů, jako např. PDF, IFC, DWG, DXF a DGN.

Archivace PDF/A

Pomocí Allplan 2009 vytvoří uživatelé elektronické dokumenty ve formátu PDF/A. PDF/A je ISO standard pro dlouhodobou elektronickou archivaci dokumentů, který zajišťuje čitelnost na mnoho let. Oproti průmyslovým standardům nebo vlastněným CAD formátům (DXF, DWG, DGN) nabízí ISO standard otevřenou certifikaci. Dokument PDF/A lze v Allplanu 2009 vytvořit bez dalších pomocníků: uživatel si prostě zvolí požadovaný archivační formát.

Přesvědčivě prezentovat před investory

Allplan 2009 je doplněn o mnoho vizualizačních nástrojů, které usnadňují komunikaci mezi projektanty a investory a umožňují profesionální prezentaci při výběrových řízeních. Nová verze poprvé podporuje 3D formáty Rhino pro modelování organických tvarů a VRML pro předávání 3D-tisku (Rapid Prototyping). Pro realistické vizualizace na základě fyzikálních propočtů světla je k dispozici propojení s Maxwell Render. Přímé napojení na Allplan zajišťuje kratší dobu a lepší kvalitu projektování. Kromě toho mohou uživatelé Allplan 2009 přesně promítnout letecké snímky na digitální model krajiny. Okolí stavebního záměru tak lze reálně zobrazit s minimálními náklady.

Efektivní modelování fasád

Nemetschek Allplan vyvinul ve své nové verzi pro architekty speciální nástroj, zvyšující efektivitu modelování komplexních fasád. Lze s ním vytvářet fasády volných tvarů nebo skleněné fasády v různých typech konstrukcí. Uživatelé už nemusí modelovat každý jednotlivý stavební prvek, ale mohou si vybrat z předdefinovaných typů fasád. Díky těmto novým funkcím mají uživatelé při vytváření návrhů větší prostor pro kreativitu.

Optimalizované pracovní postupy v oblasti vyztužování

Zjednodušení uživatelská plocha v Allplan 2009 Vyztužování umožňuje rychlejší pracovní postupy pro zkušené uživatele a rychlé osvojení si programu pro začínající uživatele. Moderní palety vlastností a asistenti, vybavení okamžitě použitelnými stavebními prvky, čarami, makry a symboly navrhování optimalizují. Nová je také struktura projektu, která usnadňuje členění projektové dokumentace, například na výkresy skladby, bednění a výztuže. Výsledek: Uživatelé vytvářejí za minimální čas řemeslně čisté, dobře čitelné návrhy a získávají tak významnou konkurenční výhodu.

Systémové předpoklady a dostupnost

Allplan 2009 je vhodný pro Windows Vista a Windows XP. Software je od května 2009 k dispozici u odborných prodejců ve vícejazyčné verzi až v 16 jazycích. Více informací na www.allplan2009.com.