27 Dub 2009

Mnichov, 28. dubna 2009 – Společnost Nemetschek AG (ISIN 0006452907), největší evropský výrobce software pro architekturu, inženýrství a stavební průmysl výrazně profituje i v těžkých časech. Podle předběžných údajů poklesly tržby z prodeje ve srovnání s obratově silným čtvrtletím předchozího roku o 7,9 procent z 36,4 mil. EUR na 33,6 mil. EUR. EBITDA dosáhla v prvním čtvrtletí 2009 7,3 mil. EUR ve srovnání s 8,0 mil. v čtvrtletí předchozího roku, což odpovídá EBITDA marži 21,7 procent oproti 22,0 procentům v roce 2008.

Hospodářský výsledek (EBIT) činil 4,8 mil. EUR oproti 5,6 mil. EUR v loňském roce, přebytek za čtvrtletí byl 2,3 mil. EUR oproti 2,9 mil. EUR. Cashflow v tomto období lehce vzrostl z 6,3 mil. EUR na 6,8 mil. EUR. Operativní Cashflow dosáhl 9,5 mil. EUR oproti 12,9 mil. EUR v loňském roce. V pozadí stojí výrazné snižování pasiv a lehký nárůst pohledávek oproti roku 31. 12. 2008. Podíl vlastního kapitálu spol. Nemetschek AG činí dále přibližně více než 40 procent, likvidní prostředky jsou 31,6 mil. EUR. Čisté zadlužení podniku je nyní zhruba 18 mil. EUR.

Výhled na obchodní rok 2009

Na základě předložených výsledků za první čtvrtletí jsou vyhlídky na celý rok trochu konkrétnější. Aktuálně lze očekávat, že Koncern Nemetschek za celý rok zaznamená pokles tržeb o 5 až 10 procent. Na pozadí již zavedených nákladových opatření vychází představenstvo z toho, že bude možné udržet operativní marži (EBITDA marži) v roce 2009 v rozmezí okolo 20 procent. Kompletní zpráva za první čtvrtletí 2009 bude zveřejněna 8. května 2009, jak bylo ohlášeno.

Vysvětlivky

Celosvětový pokles konjunktury zanechá své stopy i ve společnosti Nemetschek AG. „Přesto jsme si předsevzali, že udržíme operativní marži dlouhodobě stabilní. Pokud se pokles tržeb bude pohybovat na dosavadní úrovni, měli bychom být schopni tohoto cíle dosáhnout.“, zdůrazňuje Ernst Homolka, výkonný ředitel společnosti Nemetschek AG. Společnost v minulých měsících postupně snížila náklady a i nadále bude sázet na přísnou nákladovou disciplinu, aniž by tím ohrozila podstatu činnosti. Kromě toho přišly velké dceřiné společnosti v průběhu roku na trh s významnými produktovými inovacemi, zaměřenými na tak aktuální témata jako je sanace budov a energetická efektivita. „Jestliže různé programy na podporu konjunktury povedou ve druhém pololetí k očekávanému oživení trhu, bude z toho koncern Nemetschek jasně profitovat.“