29 Dub 2010

Mnichov, 30. dubna 2010 – Společnost Nemetschek AG (ISIN 0006452907), největší evropský výrobce software pro architekty, inženýry a stavební průmysl, úspěšně odstartovala obchodní rok: v prvním čtvrtletí vzrostly tržby koncernu o 6 procent z 33,6 mil. EUR na 35,4 mil. EUR. Marže EBITDA vzrostla o 15 procent na 8,3 mil. EUR (oproti 7,3 mil. v loňském roce). Roční zisk se zvýšil o více než polovinu na 3,6 mil. EUR (2,3 mil. EUR v roce 2009). Cashflow z běžné obchodní činnosti dosáhl 12,9 mil. EUR oproti 9,5 mil. EUR v prvním čtvrtletí 2009.

Významně začaly stoupat opět především tržby z prodeje licencí – o 10 procent z 15,8 mil. EUR na 17,4 mil. EUR. Obraty za servisní služby stouply o 3 procenta na 15,7 mil. EUR (v roce 2009 činily 15,3 mil. EUR). Také zahraniční obraty koncernu Nemetschek zaznamenaly nárůst o 8 procent na 21 mil. EUR (19.6 mil. EUR v loňském roce). Obrat v tuzemsku dosáhl 14,3 mil. EUR, což je 3procentní nárůst oproti loňskému roku (14 mil. EUR).

Tento nárůst se týkal především dvou oblastí obchodní činnosti, projektování a multimédia. V oblasti projektování vzrostl obrat o 5 procent na 28,9 mil. EUR. Oblast multimedia zvýšila své tržby z prodeje dokonce o 27 procent, na 2,3 mil. EUR oproti 1,8 mil. EUR v roce 2009. Další obchodní oblast – stavební činnost – udržela při dosažení obratu 3,2 mil. EUR vysokou úroveň předchozího čtvrtletí (3,3 mil. EUR). V oblasti správy staveb se tržby z prodeje také udržely na úrovni předchozího roku a dosáhly 1,0 mil. EUR.

Marže EBITDA je 24 procent

V důsledku rostoucího obratu a důsledného finančního vedení dosáhl koncern v prvním čtvrtletí 2010 hodnoty EBITDA 8,3 mil. EUR oproti 7,3 mil. EUR předchozího roku. To odpovídá 24procentní operativní marži oproti 22 procentům v prvním čtvrtletí 2009. Náklady podniku lehce poklesly z 30,3 mil. EUR na 30,1 mil. EUR. Podnikový výsledek (EBIT) činil přesně 6 mil. EUR ve srovnání s 4,8 mil. EUR v prvním čtvrtletí 2009. Roční zisk činil 3,6 oproti 2,3 mil. EUR. Výsledek na akcii (koncernové podíly) tak činí 0,35 EUR oproti 0,24 EUR v prvním čtvrtletí loňského roku.

Kladný výsledek prvních tří měsíců 2010 se odráží také v cashflow: Cashflow z běžné obchodní činnosti vzrostl z 9,5 mil. EUR na 12,9 mil. EUR. Cashflow z investiční činnosti činí - 1,0 mil. EUR oproti -0,5 mil. EUR v srovnatelném čtvrtletí loňského roku. Free cashflow koncernu Nemetschek v prvním čtvrtletí 2010 je přesně 12 mil. EUR.

Oproti 31. prosinci roku 2009 se likvidní prostředky koncernu Nemetschek zvýšily o 11,9 mil. EUR na 34,8 mil. EUR. Oproti nim stojí již jen závazky plynoucí z financování akvizice společnosti Graphisoft ve výši 32,3 mil. EUR. „Koncern je od prvního čtvrtletí 2010 bez čistého zadlužení“, zdůraznil Ernst Homolka, výkonný ředitel spol. Nemetschek AG. Míra vlastního kapitálu společnosti Nemetschek AG je 49 procent.

Podložené prognózy

„Začátek nového obchodního roku se vydařil, ale je třeba zůstat ve střehu“, řekl Homolka. Konjunkturální vývoj je obestřen mnoha otazníky a prognózy růstu pro nejdůležitější trhy nejsou jasné. Plánovaný růst obratu koncernu v rozmezí tří až pěti procent je tedy z aktuálního pohledu realistický. Koncern dále sází na opětný nárůst prodeje licencí především na zahraničních trzích.

"Z hlediska výsledovky se rostoucí tržby z prodeje i dále pozitivně odrážejí v hospodářském výsledku, neboť náklady nezávislé na obratu zůstávají i nadále stabilní“, tolik Homolka. Kromě toho se úrokové náklady na snížení bankovních závazků plynoucích z převzetí Graphisoftu budou průběžně snižovat a roční zisk tedy dále poroste.