03 Kvě 2009

Mnichov, 4. května 2009 – Skupina pro inženýrské stavby Nemetschek zveřejnila vítěze své mezinárodní soutěže pro uživatele User Contest. V rámci soutěže, která se koná každé dva roky, se vyhodnocují mimořádné stavební projekty, které byly projektovány pomocí produktů skupiny Nemetschek Engineering Group. Patří k nim Nemetschek Allplan, Nemetschek Engineering, Scia, Frilo a Glaser. Mezi vítězi letošní soutěže najdeme i novou koncertní halu v Helsinkách, při jejímž projektování byl využit CAD software Allplan Vyztužování a software pro statiku Scia Engineer.

Porota tvořená zástupci vědy a průmyslu vybírala ze 122 projektů ze 16 zemí. Bylo vyznamenáno sedm projektů v kategoriích CAE stavební prvky, CAE domy a budovy, CAE vyztužování, CAE průmyslové budovy a investiční výstavba, CAE zvláštní projekty, CAD vyztužování budov a CAD inženýrské a zvláštní stavby. Rozhodujícími kritérii byly originalita a komplexnost staveb a efektivní využití software.

Vítězi soutěže se stali:

• Multifunkční budova Vörösmarty Tér 1 v Budapešti, Maďarsko (CSM nv)

• Administrativní budova Umicore v Hobokene, Belgie (Ney & Partners)

• Most přes Vltavu v Praze - Tróji, Česká republika (Mott MacDonald sro)

• Elektrárna v Karlsruhe, Německo (Iv-Consult)

• Výukové centrum Rolex v Lausanne, Švýcarsko (BG Ingénieurs Conseils)

• Koncertní hala v Helsinkách, Finsko (Vahanen Consulting Engineers)

• Rozšíření a sanace čerpacího zařízení v Katwijku, Holandsko (Tauw)

Uživatelé používají BIM

"Množství doručených projektů nám potvrdilo vzestup metody Building Information Modeling. Stále více kanceláří používá virtuální modely budov, aby ušetřily čas a minimalizovaly riziko vzniku chyb“, říká Dr. Jean-Pierre Rammant, jednatel společnosti Nemetschek Scia a vedoucí Nemetschek Engineering Group.

Vydání nové knihy

Všech 122 letošních projektů je zdokumentováno v knize vydávané u příležitosti vyhlášení výsledků soutěže Nemetschek Engineering Group Contest. Uživatelé zde podrobně popisují jednotlivá úskalí při projektování a vysvětlují, jakým způsobem je pomocí software Nemetschek řešili. Kniha vychází v nákladu 13 000 kusů.