31 Kvě 2009

Mnichov, 1. června 2009 – Profesor Georg Nemetschek, zakladatel, dlouholetý předseda představenstva a současný předseda dozorčí rady společnosti Nemetschek AG, oslavil v pátek 5. června své 75. narozeniny. Projekční kancelář, kterou založil v roce 1963, se pod jeho vedením stala vůdčí organizací na evropském trhu s projekčním software pro stavebnictví.

Pionýr v oblasti software v Německu

Ve své projekční kanceláři vyvinul Georg Nemetschek pro vlastní potřebu první počítačové programy pro navrhování stavebních konstrukcí. Když v roce 1977 přišli na trh předchůdci prvních PC, začal prodávat své programy dalším zájemcům. V roce 1980 přišel Nemetschek na trh s prvním grafickým konstrukčním programem pro oblast stavebnictví. Tenkrát to byla revoluce v oboru – dnes již CAD (Computer Aided Design) téměř vytlačil rýsovací prkno.

V současné době pracuje se softwarovými produkty společnosti Nemetschek přes 270 000 uživatelů ve 142 zemích na celém světě. Produkty pokrývají kompletní proces vzniku stavby, od jejího návrhu a prezentací, přes vlastní realizaci stavby, až po správu a údržbu nemovitostí. Georg Nemetschek včas rozpoznal význam integrovaných a komplexních řešení, která umožňují lepší souhru všech subjektů spolupracujících v rámci celého procesu realizace stavby.

Ve společnosti Nemetschek AG, kótované na burze v roce 1999, mají zakladatel, jeho rodina a dobročinná nadace Nemetschek podíl 53%. Společnost koupila v posledních letech několik konkurenčních evropských společností a od převzetí maďarské společnosti Graphisoft v roce 2006 je na evropském trhu lídrem v oblasti projekčního software pro oblast stavebnictví.

Spojení teorie a praxe

Vedle své podnikatelské činnosti působil profesor Nemetschek dvě desetiletí také jako děkan Fakulty pozemních staveb a ocelových konstrukcí Mnichovské univerzity aplikovaných věd. Výrazně tak ovlivnil praktické směřování tohoto oboru. Působil i v mnoha grémiích, například v Radě pro vědu a vysoké školství Bavorského ministerstva pro vědu a umění.

V roce 1996 založil dobročinnou nadaci Professor-Georg-Nemetschek-Stiftung, která podporuje Fakultu stavebního inženýrství Mnichovské univerzity a financovala vědecký ústav. V roce 2008 založila rodina Nemetschek dobročinnou nadaci Nemetschek-Stiftung, jejímž cílem je podpora svobodného demokratického zřízení v Německu.

Za své životní dílo byl Georg Nemetschek v roce 2001 vyznamenán Spolkovým záslužným křížem. Je mimo jiné nositelem medaile Konrada Zuseho, kterou byl vyznamenán jako „vizionář a stratég“ v oblasti použití informačních technologií ve stavebnictví.